The Forerunn3rs

Jolicloud OS

https://i1.wp.com/plzcdn.com/ZillaIMG/0fcd2bbea7e5d20a99cea3e6b1c5d8f1.jpg

Ik heb een 2 tal jaar geleden een netbook gekocht. Ik dacht toen, klein maar fijn en leuk voor in de trein.
Bleek daar natuurlijk zoals zoveel laptops Windows op te staan. Probleem is dat Windows een bijzonder zwaar programma is. Netbook liep veel vast en dus was ik gaan kijken naar alternatieven.
Zo kwam ik uit bij Linux. Linux is voor velen onbekend, maar we gebruiken het eigenlijk allemaal. Linux word veelal gebruikt voor het draaien van servers en mobiele telefoon (denk bijvoorbeeld aan Android)
https://i2.wp.com/plzcdn.com/ZillaIMG/5fbb254ad450f65a44a4ce06dc60198d.jpg
Jolicloud wil vooral een sociaal besturingssysteem zijn. Natuurlijk zijn diensten als Facebook en Twitter aanwezig, maar de ontwikkelaars willen ook de Jolicloudgemeenschap verbinden via een apart tabblad, waar gebruikers op hun favoriete software kunnen stemmen en met elkaar kunnen delen. Populariteit bepaalt de rangschikking in de appbibliotheek, maar een stevige integratie met sociale netwerken is (nog) niet aanwezig.
https://i0.wp.com/plzcdn.com/ZillaIMG/b19ec7be2205d371ce5add2faa8a20c5_medium.jpg
Een van Joliclouds speerpunten is zijn intuïtieve synchronisatiesysteem, waarmee je meerdere computers aan hetzelfde account kunt verbinden, zodat je overal dezelfde applicaties en instellingen hebt. Zo’n systeem (denk aan Xmarks) werkt uitzonderlijk goed voor browsers, maar lijkt ons minder nuttig voor een besturingssysteem.

Het aantal computers per persoon neemt nog altijd toe, maar omdat dit OS specifiek is bedoeld voor netbooks, lijkt de kans eerder klein dat je zwaar zult vertrouwen op het goed werkende syncsysteem. Het kan overigens even duren voor wijzigingen bij alle aangesloten Jolicloudinstallaties zijn doorgevoerd.

Linux
Je zou het niet meteen zeggen, maar Jolicloud is Linux in hart en nieren. Helaas is het gebouwd op een oudere distro, Ubuntu 9.04 (Jaunty) Netbook Edition, terwijl Ubuntu 10.04 Lucid intussen al is verschenen.

Daardoor heeft deze Franse netbookdistro al meteen een achterstand op zijn bekendere neef en voelt hij minder afgerond aan als we graag zouden willen. HTML 5 is wel een veelbelovende technologie, zoals recente browsertests wel hebben bewezen. We hopen dat Jolicloud snel zijn aarzelende start goed probeert te maken.

Jolicloud is een uitstekende manier om optimaal gebruik te maken van al die geweldige webapplicaties die het internet nog altijd overspoelen. Als je een internetverbinding hebt en een snelle start wilt maken onderweg, kan Jolicloud wel degelijk het verschil maken.

https://i2.wp.com/plzcdn.com/ZillaIMG/4ac4b1cb19ee826e9671c15ec7c2dfd0_medium.jpg
Jolicloud 1.0
Prijs: gratis (oktober 2010)

PRO: goed ontworpen thuisscherm; snelle starter; eenvoudige installatie; webapplicaties op toegankelijke wijze gepresenteerd.
CONTRA: slechte integratie van bekende webdiensten; gebaseerd op oudere Ubuntu-distro; synchronisatie weinig relevant.

Advertenties

Enkel berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: